Kerk

Baptistenkapel

Burgemeester van Nispenstraat 19-21, Doetinchem

Stand van zaken

De Burgemeester van Nispenstraat is weer een stadsstraat met grandeur. Gelukkig staat de Baptistenkapel nog overeind, al scheelde het niet veel…
De Baptistengemeenschap heeft, als eigenaar van het pand, het heft in eigen handen genomen en als kerk in de samenleving een visie voor de stad verwoord en een masterplan geschreven voor renovatie en verbouw van dit prachtige gebouw. Om deze visie gestalte te geven zal het gebouw begin 2017 overgaan in handen van een stichting: Stichting Beheer Het Nieuwe Dijkhuis. Door deze stichting wordt voortvarend gewerkt aan de uitwerking van het plan “Inspiratie Centrum Het Nieuwe Dijkhuis – de nieuwe Christelijke dimensie in het Cultuurkwartier Doetinchem”. Dat betekent niet dat de problemen verholpen zijn, want er moet veel geld naar onderhoud. Vooral de reparatie van het dak zal een grote kostenpost zijn. Ook zullen er gebruikers gevonden moeten worden zodat een sluitende exploitatie ontstaat. De huidige eigenaren hebben daarvoor al een goede strategie en een hoop ideeën. Vanaf 2016 zijn verschillende onderdelen van de visie in het gebouw al in uitvoering. Kijk voor het actuele programma op de website: HetNieuweDijkhuis.nl.

Strategie

De renovatie wordt los gehouden van de exploitatie. De renovatie zal bij elkaar gesprokkeld moeten worden met giften en subsidies. Kennis over welke subsidies kunnen helpen bij de renovatie zal zeker welkom zijn. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed heeft in principe ‘ja’ gezegd tegen het plan en wacht de ontwikkelingen met belangstelling af. De gemeente staat positief tegenover de nieuwe ontwikkelingen en faciliteert deze waar mogelijk.
De exploitatie moet zichzelf gaan bedruipen. De plannen voor een bezinnings- en inspiratiecentrum vanuit haar specifieke identiteit met plek voor debatten, diensten, theater en muziek is een goed idee. Het sluit uitstekend aan bij het cultuurcluster dat hier in de omgeving is ontstaan. Een nauwe samenwerking met de culturele, commerciële en maatschappelijk sociale voorzieningen zal het gebruik van de kapel stimuleren. Initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld business to business, zingeving, retail en horeca zullen bijdragen aan het rondkrijgen van de exploitatie – en is een punt van aandacht. Daarnaast wordt gezocht naar functies en partijen die meer zullen opbrengen. Een deel van het pand verhuren als kantoor aan een maatschap van advocaten of aan een andere onderneming bijvoorbeeld. De etalagefunctie van dit project zou daar wellicht bij kunnen helpen.

Details

BVO 516 m2
Kaveloppervlakte 996 m2
Monumentstatus Rijksmonument
Functie/typologie Religieus
Gebruiksstatus Partieel in gebruik
Eigendom Vanaf medio 2017: Stichting Beheer Het Nieuwe Dijkhuis

Potentieel gebruik

Gebouw/Transformatie

Financieel

Foto's