Overig

Café Arink

Stationsstraat 6, Lievelde

Stand van zaken

Een paar jaar geleden kwam Lievelde in het nieuws omdat de lelijkste plek van de Achterhoek gekozen was. De oude vervallen slachtfabriek zorgde voor de ‘winnende’ locatie bij een verkiezing van De Gelderlander. Inmiddels is de fabriek gesloopt, een groot leeg terrein tussen dorp en station achterlatend. Aan het begin van het fabrieksterrein staat enkel nog een klein pandje. De plek waar chauffeurs zich moesten melden voor ze het
terrein op konden. Een pand met een bewogen geschiedenis dat in Lievelde bekend staat als Café Arink. Het ‘Lokaal voor Verlof’, zoals het café in die tijd werd genoemd, staat inmiddels al vele jaren leeg en is in slechte staat. Bijzonder is dat het karakteristieke gebouw is opgetrokken uit een zogenaamde holle cementsteen die de eerste eigenaar uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw zelf heeft ontwikkeld.

Strategie

Status: ingevuld!

Met het vertrekken van de fabriek, is ook de functie van het pand verdwenen. In 2015 meldde zich een initiatiefnemer die mogelijkheden zag voor herbestemming. Op dit moment heeft het Lievelds Belang dit initiatief omarmd. De Lieveldse gemeenschap vindt het pand belangrijk om te behouden. De gemeente heeft het pand en de grond van het fabrieksterrein begin 2017 aangekocht. Nu worden de plannen om in het pand een bezoekerscentrum te realiseren samen verder uitgewerkt. Dit initiatief kan gecombineerd worden met de wens van de provincie om toiletten te realiseren nabij het station. En er komt welllicht een fietsverhuur. Vanwege de centrale locatie ligt er een kans om gebruik te maken van de toeristische routes in het gebied. Het fabrieksterrein krijgt op termijn weer een groene invulling. Samen met de renovatie van het pand ontstaat er zo een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Lievelde aan het station, en het ‘Lokaal voor Verlof’ in het bijzonder, gaat als poort naar het prachtige Achterhoekse landschap dienen. Een vertrekpunt voor de bezoeker aan de regio!

Details

BVO 155 m2
Kaveloppervlakte 211 m2
Monumentstatus Genomineerd
Functie/typologie Overig (portiersgebouw)
Gebruiksstatus Leegstaand
Eigendom In bezit van de gemeente

Potentieel gebruik

Gebouw/Transformatie

Financieel

Foto's