Wonen

De Welsker

Spekkendijk 26, De Heurne

Stand van zaken

Ooit was scholtenboerderij De Welsker een grote hoeve met verschillende pachtboerderijen onder zich. De hofhorige boeren moesten hier geld en goederen afdragen en hand- en spandiensten verrichten.
De horigen konden alleen maar dromen van een grote boerderij met aanzien, maar u kunt uw dromen verwezenlijken: dit rijksmonument is namelijk te koop. Komt u een kijkje nemen op deze prachtige plek?
De omgeving: groen, groener, groenst
Deze monumentale boerderij ligt in De Heurne bij Dinxperlo, een dorpje vlakbij de Duitse grens in de Achterhoek. Typisch voor deze omgeving is het glooiend coulisselandschap met bos, boerderijen en zandpaden.

Het uitzicht vanaf De Welsker is aan alle kanten groen en groots. Het dorpse leven ligt op enkele kilometers afstand, met een ruim winkelbestand, basis- en middelbaar onderwijs en een grote keus aan sportclubs en verenigingen.
Het voorhuis: groot, groter, grootst
Vanaf begin 1800 kreeg De Welsker zijn huidige vorm. Het oorspronkelijk voorhuis (met gewelfde kelder en opkamers) was eigenlijk te klein om imposant te zijn. Daarom bouwde de scholtenboer het pand flink uit. Resultaat: een woonoppervlak van 155 m2 met een inhoud van zo’n 1.000 m3.

Voor het dienstmeisje was het veel werk om de binnenboel ‘an kant te maak’n’. Dat vond ze destijds vast wel eens vervelend. Maar vandaag de dag zien we vooral de mogelijkheden van deze ruimte. Zoals:

  • een meergeneratiewoning voor ouders en (klein)kinderen,
  • levensloopbestendig wonen, dubbele bewoning;
  • private bewoning en zakelijke activiteiten op dezelfde locatie.

Begint het bij u al te kriebelen? Dat is mooi; we zijn benieuwd naar uw ideeën. En er is plek voor nog meer plannen: het achterhuis.
Het achterhuis: hoog, hoger, hoogst
Begin 20e eeuw werd het achterhuis (de rundveestal) aangebouwd. Groot en hoog, voor paard en wagen inclusief opgetast stro.

De knecht stak het stro op de vork richting de open zolder. Dat was zweten! Daar kon hij lekker over nölen (mopperen) tegen het dienstmeisje, als ze samen de koeien gingen melken.

Strategie

Nu kun je alleen maar blij worden van zo’n groot achterhuis. Het is een prachtige plek voor:

  • hotelkamers en vakantieappartementen,
  • ateliers met expositieruimte,
  • dagbesteding of een ontmoetingsplek voor kwetsbare doelgroepen,
  • een werkplaats of (geluids)studio,
  • camping, glamping en wellness,
  • retraite, yoga, meditatie,
  • congressen, training en educatie.

Met de aangrenzende varkensschuur is er plaats genoeg om elke gast privacy te geven. “Wat? Nóg meer ruimte?” Klopt. En dan hebben we het nog niet eens over het perceel (incl. vrijstaande veeschuur en veldschuur) gehad.
Het perceel: ruim, ruimer, ruimst
Aan drie kanten ziet u weides. Koeien op het land, tractors over de weg, de buurman zegt ‘moi’.

In de schemering komen de reeën tevoorschijn. Die twee priemende ogen vanuit de nok van de veeschuur? Een kerkuil. De luchtacrobaten daar? Boerenzwaluwen.

Of u nu gaat voor puur en natuurlijk, landelijk leven, gezond en wellness, een hobbyboerderie of ‘n streekproeverij: op het buitenterrein van hoeve De Welsker loopt niemand u voor de voeten. En omgekeerd ook niet. De locatie heeft een totale oppervlakte van 4.800 m2 en aankoop van extra grond is mogelijk.
De toekomst: mooi, mooier, mooist
Dit pand is een goed voorbeeld van liefde op het tweede gezicht. Kijkt u door het achterstallige onderhoud heen, dan ziet u het mooiste plaatje dat met een forse renovatie weer kan verschijnen.

Zeker, dit object vergt een lange adem. Maar u hoeft niet alles alleen te doen. De gemeente denkt graag met u mee. Ook zijn er speciale organisaties die adviseren bij het financieren en restaureren van rijksmonumenten.

Wilt u: kijken, kijken, kijken?
U bent welkom op De Welsker. Bel of mail met de makelaar – en zet de klompen maar vast klaar.

Details

BVO 800 m2
Kaveloppervlakte 4800 m2
Monumentstatus Monumentaal pand
Functie/typologie Woonboerderij

Potentieel gebruik

Gebouw/Transformatie

Foto's