Maatschappelijk

Villa Smits

Grotestraat 30, Eibergen

Stand van zaken

“Villa Smits” (1904) ligt in de historische kern van Eibergen en is een goed voorbeeld van een villa in art nouveau stijl met een kenmerkende asymmetrie in de gevels, variërende bouwvolumes en een zeer bijzonder interieur. Het pand is een beschermd Rijksmonument en heeft een hoge architectuurhistorische waarde. Door de toenmalige burgemeester G.H. Smits is een moderne villa met bijbehorende tuin ontworpen en gebouwd. De achterliggende gronden – Park de Maat – behoorden tot het eigendom. Door een legaat zijn villa en park in handen gekomen van de gemeente. Het park kreeg een openbaar karakter. In de jaren veertig van de vorige eeuw is hier een openluchttheater gerealiseerd.
Het gebouw heeft lange tijd dienst gedaan als gemeentehuis. Hiervoor werd er in 1988 een kantoorvleugel aangebouwd. Deze is inmiddels gesloopt, waardoor het gebouw in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht.

Strategie

Villa Smits staat te koop tegen een van tevoren bepaalde vraagprijs. De verkoopvoorwaarden staan beschreven in een bidbook, dat met het oog op de verkoopprocedure is gemaakt.
Potentiële kopers kunnen een bod uitbrengen onder gelijktijdige aanbieding van een uitgewerkt plan voor de villa. Bij beoordeling van de biedingen let de gemeente niet alleen op de hoogte van de bieding, maar ook op het daarbij ingediende plan en de motivering.

Het perceel heeft een maatschappelijke bestemming. Hierbij kan worden gedacht aan maatschappelijke voorzieningen (tentoonstellingen, museum), culturele activiteiten, gezondheidszorg, conferentieoord/bijeenkomsten of activiteiten met een publieke functie. Bewoning van het pand behoort niet tot de mogelijkheden. Idealiter past de nieuwe functie van het gebouw in de groen-recreatieve zone die in het kader van ‘Beleef de Berkel’ ontwikkeld wordt tussen het winkelgebied (Kluiversgang) en park De Maat.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij makelaarskantoor Scheers en Roes uit Groenlo.

Details

BVO 818 m2
Kaveloppervlakte 1536 m2
Monumentstatus Rijksmonument
Functie/typologie Villa/maatschappelijk
Gebruiksstatus Leegstaand
Eigendom Gemeente (overheid)

Potentieel gebruik

Gebouw/Transformatie

Financieel

Foto's

Interesse in deze locatie?

Neem contact met ons op door te bellen naar 0545-250250